Mandarine zemoase, cu parfum divin, dulci-acrișoare… da, ăsta e semnul care indică faptul că se apropie sărbătorile, an de an!
Spre deosebire de „surioarele” lor mai mari, portocalele, minunatele mandarine sunt foarte ușor de decojit și parcă numai bune de înfulecat pe grabă, când simți că energia se duce în jos.
Să vedem ce beneficii au mandarinele și câte calorii se ascund în ele!
Potrivit healthline, la 100 de grame de fruct regăsim aproximativ 50 de calorii, deci o nimica toată.
Pe lângă calorii însă, mandarinele au și un aport nutritiv foarte important:
CITEȘTE ȘI: De ce NU este recomandat să bei suc de portocale atunci când ești răcit
Mandarinele sunt bogate în antioxidanți care luptă cu efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor și previn stresul oxidativ, una dintre principalele cauze ale instalării cancerului. De asemenea, sunt excelente surse de vitamina C și C, precum și minerale (fier, potasiu), acid folic, fibre și flavonoide.
Fibrele și proteinele din mandarine sunt ideale pentru un tranzit intestinal sănătos și prevenirea tulburărilor gastrointestinale, precum balonarea sau constipația. Totodată, sunt indicate în cura de slăbire deoarece conferă senzație de sațietate cu puține calorii.
La fel ca toate citricele (lămâi, portocale, kiwi, ananas, grepfrut, pomelo, clementine etc.), mandarinele sunt alcaline și au efect detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor și reglarea pH-ului din organism.
Mandarinele conțin flavonoide și antioxidanți care curăță vasele de sânge de colesterol și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale, prevenind astfel instalarea bolilor de inimă.
CITEȘTE ȘI: Tipul de vitamina C recomandat de medici pentru întărirea imunității pe timpul pandemiei
Mandarinele pot alunga stresul și anxietatea prin acțiunea lor benefică asupra neurotransmițătorilor. În plus, datorită conținutului ridicat de vitamina C, mandarinele sprijină sistemul imunitar și îl ajută să facă față cu brio virozelor din sezonul rece.